You are currently viewing Ημέρα Μητρικής Γλώσσας 2019

Ημέρα Μητρικής Γλώσσας 2019

  • Post author:
  • Post category:Νέα
  • Post comments:0 Comments


Η UNESCO έχει καθιερώσει τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, για να διεγείρει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για όλες τις μητρικές γλώσσες του κόσμου.
Στο σχολείο μας έχουμε μαθητές που μιλούν πολλές και διαφορετικές μητρικές γλώσσες. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή έχουμε μαθητές που μιλούν περισσότερες από 10 μητρικές γλώσσες.
Με βάση τον περσινό επιτυχή εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας στο σχολείο μας, που βασίστηκε στην απαγγελία ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη, αλλά και τις εμπειρίες μας από τη συμμετοχή μας ως συνδιοργανωτών των σχετικών εκδηλώσεων στην Αθήνα πέρσι και φέτος αποφασίσαμε να γιορτάσουμε την 21η Φεβρουαρίου με απαγγελίες ποιημάτων στην Ελληνική γλώσσας και στις γλώσσες των μαθητών μας.
Τα ελληνικά ποιήματα τα διάλεξαν οι καθηγήτριές μας, ενώ τα ποιήματα στις άλλες γλώσσες, κάθε ένας μαθητής. Στις 21 Φεβρουαρίου λοιπόν, τόσο το πρωί, όσο και το απόγευμα, απαγγείλαμε αυτά τα ποιήματα με αποτέλεσμα να ακούσουμε, μερικές φορές ίσως για πρώτη φορά, απαγγελίες στις γλώσσες του κάθε μαθητή. Σε ορισμένες περιπτώσεις ακουσαμε και τη μελοποίηση των ποιημάτων αυτών.
Επιπλέον, ο κάθε μαθητής ή καθηγητής, πριν απαγγείλει το ποίημά του, μας είπε δυο λόγια για τον ποιητή. Στο τέλος των απαγγελιών, τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα, ήπιαμε ένα αναψυκτικό μαζί με τους μαθητές μας, συζητώντας παράλληλα για την ποίηση σε διάφορες γλώσσες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ορισμένα βίντεο από τις εκδηλώσεις, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLWuWm4fIwTV3oJ5v9_-ClDZpY3Py0i4LO

Αφήστε μια απάντηση