Το Κεντρικό Σχολείο στην Αθήνα

Το Κεντρικό Σχολείο βρίσκεται στην Αθήνα, πρωτεύουσα της Ελλάδας, μια πόλη με σχεδόν 4.000.000 κατοίκους.

%ce%bc%ce%b1%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b9%cf%89%ce%bd

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Η Αθήνα πάντα γοητεύει, οποιαδήποτε μέρα και οποιαδήποτε εποχή. Οι επιλογές για τους επισκέπτες και τους μαθητές μας είναι πολλές, από Μουσεία και περιπάτους στην Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά, έως καφέ, φαγητό και διασκέδαση σε μοντέρνα εστιατόρια, ταβέρνες και μπαράκια, μέχρι αργά τη νύχτα. Πολύ κοντά στο Σχολείο βρίσκονται οι δύο λόφοι, που δεσπόζουν στο κέντρο της πόλης: ο λόφος της Ακρόπολης -με το αριστούργημα της αρχιτεκτονικής, τον Παρθενώνα- και ο λόφος του Λυκαβηττού με τον Άγιο Γεώργιο στην κορυφή του. Οι πιο πολυσύχναστες περιοχές της Αθήνας όπως η Πλάκα, η περιοχή του Ψυρρή, το Θησείο και το Κολωνάκι είναι προσβάσιμες με τα πόδια. Η πλεονεκτική του θέση δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να έχουν εύκολη πρόσβαση σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να βρίσκονται μέσα στο ρυθμό ζωής της πόλης.

Από τον Σεπτέμβριο του 2017, μετακινηθήκαμε σε ένα νέο πολύ ωραίο κτίριο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Μαυρομματαίων 25, στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο, το οποίο χτίστηκε το 1918, επομένως συμπληρώνει φέτος αισίως τα 100 χρόνια του. Το κτίριο υπήρξε στο παρελθόν οικία εύπορης οικογένειας των Αθηνών και γι’αυτό έχει πολλά ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.

Απέναντί μας βρίσκεται το πάρκο Πεδίον του Άρεως, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια άλση της Αθήνας. Το πάρκο σχεδιάστηκε το 1934 με σκοπό να τιμηθούν οι Ήρωες της Επανάστασης του 1821, γι’αυτό και είναι διακοσμημένο με τις μαρμάρινες προτομές 21 ηρώων κατά μήκος της λεγόμενης οδού Ηρώων του 21. Το πάρκο έχει έκταση 277 στρεμμάτων. Στην είσοδό του βρίσκεται ο έφιππος ανδριάντας του βασιλιά Κωνσταντίου Α’, ενώ στην πλευρά επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας υπάρχει το άγαλμα της θεάς Αθηνάς πάνω σε ένα ψηλό βάθρο.

Το κτίριο έχει ένα μικρό κήπο μπροστά του, αλλά οι σπουδαστές μας έχουν προφανώς την δυνατότητα να περπατήσουν μέσα στο Πεδίο του Άρεως.

Το κτίριο έχει τρεις ορόφους (Ι, Α, Β). Στο ισόγειο και τον δεύτερο όροφο βρίσκονται οι αίθουσες διδασκαλίας. Πιο συγκεκριμένα:

-στο ισόγειο υπάρχουν οι αίθουσες Ι1, Ι2, Ι3, Ι4, Ι5. Η αίθουσα Ι1 χρησιμοποιείται ως εργαστήριο καλών τεχνών, ενώ η Ι5 ως εργαστήριο χορού. Στην Ι3 υπάρχει μια μικρή βιβλιοθήκη βιβλίων ψυχολογίας. Όλες αυτές οι αίθουσες χρησιμοποιούνται κυρίως από τον τομέα Ψυχολογίας του Ελληνοβρετανικού.

-στον δεύτερο όροφο υπάρχουν οι αίθουσες Β1, Β2, Β3, Β4, Β5. Σε αυτές κυρίως γίνονται τα μαθήματα του σχολείου μας.

-στον πρώτο όροφο βρίσκονται τα γραφεία του Γενικού Διευθυντού, της Διευθύντριας του τομέα Ψυχολογίας, της Υπεύθυνης Μάρκετινγκ του Ελληνοβρετανικού, της Υπεύθυνης Επικοινωνίας του σχολείου, του Λογιστή, καθώς και η βιβλιοθήκη.

Ψύκτες με νερό υπάρχουν σε όλους τους ορόφους, ενώ οι τουαλέτες βρίσκονται στο ισόγειο και τον δεύτερο όροφο.

Αξιοθέατα στην Αθήνα

Ακρόπολη

acropolis

Σήμα κατατεθέν της πόλης, αποτελεί το νούμερο ένα αξιοθέατο της Αθήνας. Μπαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο αντικρίζουμε το συγκρότημα των Προπυλαίων. Μπροστά από τη δεξιά πτέρυγα βρίσκεται ο μικρός ναός της Αθηνάς Νίκης. Τα βλέμματα όλων όμως τραβά ο Παρθενώνας, ναός φτιαγμένος σχεδόν εξολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο, αφιερωμένος στην Αθηνά Παρθένο, στο εσωτερικό του οποίου βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμά της. Ακριβώς απέναντι από τον Παρθενώνα, στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης στέκει το Ερέχθειο, ο ναός με την περίφημη πρόσταση των Καρυάτιδων, όπου έξι μαρμάρινες κόρες αντικαθιστούν τους κίονες. Βγαίνοντας από τον αρχαιολογικό χώρο στα δεξιά υπάρχει ένας βράχος, ο Άρειος Πάγος, έδρα του αρχαιότερου δικαστηρίου της Αθήνας. Εδώ μίλησε και ο Απόστολος Παύλος το 52 μ.Χ. για το χριστιανισμό. Ανεβείτε τα λιγοστά σκαλοπάτια και απολαύστε τη θέα της πόλης από ψηλά.

Πλάκα

cf80cebbceb1cebaceb1

Η παλιότερη συνοικία της σημερινής Αθήνας, με τα νεοκλασικά σπίτια και τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια της είναι και από τις πιο τουριστικές, εξαιτίας της γειτνίασής της με την Ακρόπολη. Η κεντρική οδός Αδριανού και οι γύρω δρόμοι και πεζόδρομοι είναι γεμάτοι από μαγαζιά με τουριστικά είδη, καφετέριες, παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια. Η περιοχή διαθέτει και πολλές παλιές εκκλησίες, εκ των οποίων κάποιες βυζαντινές, όπως η Μεταμόρφωση του Σωτήρος που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Στα στενά δρομάκια της στεγάζονται αρκετά μουσεία, όπως το Παιδικό Μουσείο, το Μουσείο Κανελλόπουλου και το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων, ενώ ο επισκέπτης θα δει και μνημεία όπως αυτό του Λυσικράτη, γνωστό και ως «Φανάρι του Διογένη», το τζαμί, αλλά και αρχαιολογικούς χώρους όπως η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, η Ρωμαϊκή Αγορά και το χαμάμ, το «Λουτρό των Αέρηδων».

Ζάππειο

athens-zappeion

Με τον όρο Ζάππειο αναφερόμαστε τόσο στο δημόσιο κήπο που βρίσκεται δίπλα στον Εθνικό, όσο και στο ομώνυμο μέγαρο που βρίσκεται μέσα στον κήπο. Κάντε μια βόλτα ανάμεσα στις φροντισμένες αλέες του και τα αγάλματα όπως αυτό του Γεώργιου Καραϊσκάκη και του Δισκοβόλου και μην παραλείψετε να περάσετε την εντυπωσιακή πύλη του Μεγάρου για να θαυμάσετε το εντυπωσιακό κυκλικό αίθριο με τις μαρμάρινες κιονοστοιχίες. Στο κτίριο αυτό διοργανώνονται εκθέσεις, ενώ ο περιβάλλον χώρος φιλοξενεί συχνά πυκνά διάφορα street events και Χριστουγεννιάτικο χωριό.

Λυκαβηττός

dsc_0322-1

Ο λόφος του Λυκαβηττού, από τα χαρακτηριστικότερα σημεία της πόλης, χαρίζει μοναδική θέα σε όλη την Αθήνα. Μπορείτε να ανεβείτε είτε χρησιμοποιώντας το τελεφερίκ, είτε οδικώς ή ακόμη και με τα πόδια, περνώντας μέσα από το δάσος που καλύπτει τις πλαγιές του λόφου. Στην κορυφή υπάρχουν δύο εκκλησίες (του Αγίου Ισιδώρου και του Αγίου Γεωργίου) καθώς και το ανοιχτό θέατρο του Λυκαβηττού.

Εκδηλώσεις στην Αθήνα

  • Φεστιβάλ Επιδαύρου
  • Αισχύλεια
  • Αυγουστος, Πανσέληνος στους αρχαιολογικούς χώρους
  • Σεπτέμβριος Γιορτή Τρύγου
  • 26 Σεπτεμβρίου Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών
  • 1 Οκτωβρίου Ημέρα Μουσικής