Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ

20170129_122346

Κατά την διάρκεια της γνωστής Έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι Οδύσσειες» οργανώθηκε μια ξεχωριστή δράση «Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια».

Την 29/1/17 έγινε η πρώτη ανάγνωση υπό την καθοδήγηση και μουσική συνοδεία του μουσικοσυνθέτη Δρ. Ν. Ξανθούλη. Ο Ν. Ξανθούλης χρησιμοποίησε μια λύρα, που κατασκευάστηκε όμοια με τις αρχαίες και έπαιξε κατά το δυνατόν όπως και οι αρχαίοι «λυράρηδες». Ο ίδιος αλλά και όσοι ήθελαν από τους 30 θεατές του απήγγειλαν τα κείμενα των δύο πρώτων ραψωδιών. Είμαστε και εμείς εκεί, με εκπρόσωπο τον Πρόεδρό μας Κ. Καρκανιά (δεν μας έδωσαν παραπάνω θέσεις). Ο Κ. Καρκανιάς μετέσχε στην απαγγελία της Β’ Ραψωδίας. Δεν θα σταματήσουμε όμως, θα μετάσχουμε και στις επόμενες αναγνώσεις.

 

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόγραμμα συμμετοχικών αναγνώσεων

«Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια»

 

Κυριακή 29 Ιανουαρίου: Ραψωδίες α και β

Αίθουσα 27

 

Την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σας προσκαλεί σε μια διαφορετική ανάγνωση της Οδύσσειας, με συνοδεία αρχαίας λύρας και τη δυνατότητα να γίνετε για λίγο ραψωδός!

 

Επιλεγμένα τμήματα δύο ραψωδιών κάθε φορά θα παρουσιάζονται από τον μουσικοσυνθέτη Δρ Νίκο Ξανθούλη, αλλά και όσους από τους επισκέπτες επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημόσια ανάγνωση, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της προσωδίας. Η μετάφραση που θα χρησιμοποιηθεί είναι του Ζήσιμου Σίδερη. Η διάρκεια των αναγνώσεων είναι 90 λεπτά.

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου και ώρα 11 π.μ. θα παρουσιαστούν οι ραψωδίες α και β. Από τη συνέλευση των θεών στον Όλυμπο, θα μεταφερθούμε στο ανάκτορο του Οδυσσέα στην Ιθάκη, προκειμένου να μπει σε εφαρμογή το θεϊκό σχέδιο της επιστροφής του πολύπαθου ήρωα στον τόπο του. Είκοσι χρόνια από τότε που ο Οδυσσέας έφυγε για την Τροία, θα συγκληθεί και πάλι συνέλευση των Ιθακησίων με πρωτοβουλία του Τηλέμαχου, προκειμένου να βρεθεί μια λύση δίκαιη και ηθική για τον βασιλικό οίκο. Ένα νέο ταξίδι θα ξεκινήσει στο τέλος της δεύτερης ραψωδίας, το ταξίδι ενός γιου που αναζητά τον πατέρα του μέσα από τις αναμνήσεις παλιών συμπολεμιστών του.

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (25) και απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Η κράτηση θέσης ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ανάγνωση, μπορούν να το δηλώσουν στην τηλεφωνική κράτηση και να προμηθευτούν το απόσπασμα που θα διαβάσουν κατά την προσέλευσή τους στις Πληροφορίες του Μουσείου. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 106 82

Τηλ: 213214 4891

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Κυριακή 09:00-16:00

Email: [email protected]

www.namuseum.gr

Αφήστε μια απάντηση