You are currently viewing Επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης με το Σχολείο μας

Επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης με το Σχολείο μας

thessaloniki_history_centre
Ο Χρήστος, ο δάσκαλος του Σχολείου Θεσσαλονίκης, μαζί με την Carolina και την Ursulla από τη Γερμανία, επισκέφτηκαν μαζί την προηγούμενη βδομάδα το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
 
Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.) ιδρύθηκε ως «Ιστορικό Αρχείο Πόλης Θεσσαλονίκης» στις 28 Ιουλίου 1983 και είναι ένα Πνευματικό Κέντρο και Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες και ανθρώπους των γραμμάτων της πόλης. Οι μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μαζί με τον δάσκαλό τους την βιβλιοθήκη του Κέντρου και να ενημερωθούν μέσα από ιστορικές εκδόσεις στα ελληνικά και στα γερμανικά για την μακραίωνη ιστορία της πόλης,να μάθουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της και να δουν ιστορικές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης από τον 19ο αι. μέχρι σήμερα. 
Παράλληλα, επισκέφθηκαν την Έκθεση Ζωγραφικής, η οποία φιλοξενείται στον ίδιο χώρο, και έχει θέμα:  «Η γυναίκα στην Ελληνική Επανάσταση μέσα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου».
 

 “Στην έκθεση παρουσιάζονται χαρακτικά, προσωπογραφίες, κεραμικά είδη, προσωπικά κειμήλια και έντυπα, τα οποία αναδεικνύουν τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι επώνυμες και ανώνυμες ηρωίδες της καθημερινής ζωής, με στόχο την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

Γυναίκες, όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η             Ελισάβετ Υψηλάντη, η Δόμνα Βιζβίζη, είναι οι γνωστές ηρωίδες-           πρωταγωνίστριες της έκθεσης.

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει το Πανόραμα της Ελληνικής Επανάστασης, ένα εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι, το οποίο βασίστηκε σε ένα διαχρονικό και ιδιαίτερα δημοφιλές παιχνίδι της Χήνας, που ήταν γνωστό, ήδη, από τον 15ο αιώνα. Τον 19ο αιώνα, αυτό το παιχνίδι κυκλοφόρησε στην Ευρώπη σε διάφορες παραλλαγές, πολλές από τις οποίες εναρμονίστηκαν με το φιλελληνικό κλίμα που αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του παιχνιδιού προσφέρονταν για την ενίσχυση της Ελληνικής Επανάστασης.” (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Αγγέλα Φωτοπούλου).

Αφήστε μια απάντηση