Γνωρίζεις ήδη Ελληνικά
GR BG ES IT RO LV EN
  Αρχική σελίδα
  Περιγραφή προγράμματος
  Εταίροι
  Δραστηριότητες
  Νέα
  Εκπαιδευτικό Υλικό
  Aλλα προγράμματα
  Εκπαιδευτικοί πόροι στο   διαδίκτυο
  Φόρουμ
  Χρήσιμοι σύνδεσμοι
  Επικοινωνία


Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν. (αριθμός σύμβασης 2007-3634 / 001-001).


Ελληνικές σπουδές στην Ουκρανία

"Η ιστορία των Ελλήνων της Ουκρανίας είναι η ιστορία ενός σοφού λαού, που παρ΄όλες τις δυσκολίες και τα βάσανα κατάφερε να διατηρήσει το δικό του πολιτισμό, τη γλώσσα και πάνω απ΄ όλα την αξιοπρέπειά του". Ο Κωνσταντίν Μπαλαμπάνοφ, ο ελληνικής καταγωγής πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μαριούπολης (ΚΠΑΣΜ), "κλείνει" σε αυτή μόνο τη φράση αιώνες ιστορίας του Ελληνισμού στη χώρα αυτή της ανατολικής Ευρώπης. Οι Έλληνες του Πόντου και της Μαύρης Θάλασσας έχουν χαρακτηριστεί πολλάκις ως οι γνησιότεροι εκφραστές της ελληνικής υπερηφάνειας και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς, αν επισκεφθεί έστω και μία φορά τα μέρη όπου και σήμερα οι ομογενείς μας, άξιοι συνεχιστές των προγόνων τους, καταβάλλουν προσπάθειες να διατηρήσουν την ελληνικότητά τους.
Στην Ουκρανία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, που ενισχύεται από τη διμερή Μορφωτική Συμφωνία, η οποία υπεγράφη με την Ελλάδα το 1996 και προβλέπει συνεργασία και ανταλλαγές στους τομείς της εκπαίδευσης και της επιστήμης, της διδασκαλίας και διάδοσης της γλώσσας, του πολιτισμού, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, του αθλητισμού και της νεολαίας.
Στα δεκατρία χρόνια ύπαρξής της η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας (ΟΕΣΟ) έκανε σημαντική δουλειά για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σημειώνει η κ. Προυσένκο. Μόνο το 2008, περίπου 6.000 άτομα παρακολουθήσαν μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας σε 100 σχολεία της Ουκρανίας. Μεγάλη προσοχή αποδίδεται στη προετοιμασία του διδακτικού προσωπικού. Σήμερα, τα ελληνικά διδάσκονται από 120 δασκάλους, για τους οποίους η Ομοσπονδία, μαζί με το Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μαριούπολης, διεξάγει κάθε χρόνο πανουκρανικά εκπαιδευτικά σεμινάρια με συμμετοχή καθηγητών από την Ελλάδα.
"Η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη προσοχή και στην υλικο-τεχνική υποδομή των σχολείων μας", αναφέρει με ευγνωμοσύνη η κ. Προτσένκο, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι, με τη βοήθεια του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος τα 18 σχολεία της περιοχής του Ντονέτσκ, όπου τα παιδιά μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό της Ελλάδας και των Ελλήνων της Ουκρανίας, εξοπλίστηκαν με σύγχρονη επίπλωση, υπολογιστές, φωτοτυπικά μηχανήματα, μαγνητόφωνα κ.ά. Πρωτεργάτης της δημιουργίας πολλών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ουκρανία υπήρξε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), περιφέρεια Ευρώπης. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, πάνω από 35 καθηγητές της νεοελληνικής γλώσσας έκαναν εξάμηνη πρακτική εξάσκηση στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου, ενώ κατά τα σχολικά έτη 2001-2004, 61 καθηγητές της νεοελληνικής γλώσσας μισθοδοτήθηκαν, γεγονός που αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο για τη βελτίωση του επιπέδου της διδασκαλίας. http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=5221