You are currently viewing Η ιστορία του μήνα: Κυριακάτικη λειτουργία με τους μαθητές

Η ιστορία του μήνα: Κυριακάτικη λειτουργία με τους μαθητές

Ακολουθήσαμε με τους μαθητές την Κυριακάτικη λειτουργία στην παλαιότερη βυζαντινή εκκλησία της Αθήνας που λειτουργεί, τον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά.

Ο διευθυντής μας ξενάγησε έναν από τους μαθητές μας, έναν καθηγητή από ένα Χριστιανικό Πανεπιστήμιο στην Αφρική, και τον βοήθησε να καταλάβει τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της τελετής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μαθητής μας γνωρίζει τα ελληνικά της Βίβλου και είχε τη δυνατότητα να ακολουθήσει τον ιερέα όταν διάβασε ένα απόσπασμα από το ευαγγέλιο του Μάρκου και επίσης ένα απόσπασμα από την καθολική επιστολή του Αγίου Ιωάννη. Να σημειωθεί επίσης ότι γνωρίζουμε τον ιερέα, τον πατέρα Αλέξανδρο, ο οποίος είναι πάντα έτοιμος να απαντήσει σε ερωτήσεις των μαθητών.

Η εκκλησία βρίσκεται στην παλιά Αθήνα, στην περιοχή της Πλάκας, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη. Χτίστηκε τον 11ο αιώνα, πιθανότατα από την οικογένεια Ραγκαβά. Οι περισσότερες από τις αρχαίες τοιχογραφίες τοίχων και στέγης έχουν ζήσει μέχρι σήμερα.

Μετά τη λειτουργία, ακολουθώντας την ελληνική παράδοση, ήπιαμε έναν ελληνικό καφέ σε ένα πολύ γραφικό καφενείο κοντά στην εκκλησία και συζητήσαμε για τη θρησκεία και τα πάντα κάτω από τον ουρανό.

Αφήστε μια απάντηση