You are currently viewing 9 Φεβρουαρίου, Η διεθνής ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας

9 Φεβρουαρίου, Η διεθνής ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας

  • Post author:
  • Post category:Νέα
  • Post comments:0 Comments

Κάθε χρόνο συμμετέχουμε στους εορτασμούς ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες εκτός Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια συνεργαζόμασταν με τον Οργανισμό Προώθησης της Ελληνικής Γλώσσας και την EUROCLASSICA, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των κλασικών φιλολόγων στην Ευρώπη.

Φέτος είμαστε υποχρεωμένοι να αναβάλουμε τις γιορτές που είχαμε προγραμματίσει λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, ο πρόεδρος μας Κ. Καρκανιάς μίλησε με τους δασκάλους και το προσωπικό μας και μίλησε επίσης για τους διαδικτυακούς εορτασμούς που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας.

Έστειλε επίσης χαιρετισμούς σε σχολεία με τα οποία συνεργαζόμαστε. Το παρακάτω κείμενο απευθύνεται στους Έλληνες στη Ρουμανία:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ 2021

Αγαπητέ κε Ζησόπουλε, Πρόεδρε της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας,

Αγαπητοί φίλοι Έλληνες και Ρουμάνοι που ζείτε στην Δημοκρατία της Ρουμανίας και όπου αλλού,

Είμαι ευτυχής που είμαι σήμερα μαζί σας , έστω και από τόσο μακριά. Συγχαίρω την Ένωση των Ελλήνων στην Ρουμανία και τον Πρόεδρό της , καθηγητή και βουλευτή κο Ντράγκος Ζησόπουλο για την σημερινή πρωτοβουλία . Λυπούμαι για την ματαίωση της σημαντικής Ολυμπιάδας Ελληνικής Γλώσσας λόγω της επιδημίας , η οποία σε μερικές χώρες έχει πάρει την μορφή της πανδημίας. Σήμερα όλοι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση μελαγχολίας λόγω των πληροφοριών για συμπατριώτες και φίλους μας που ασθενούν ή πεθαίνουν και βεβαίως νοσταλγίας για επιστροφή στην κατάσταση πριν από την επιδημία. Ελπίζω ότι γρήγορα όλα αυτά θα τελειώσουν και τότε θα γράψουμε έναν διδακτικό επίλογο για το τι έφταιξε και βρεθήκαμε σε αυτή την κατάσταση. Αύριο γιορτάζουμε σε όλο τον κόσμο την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας οι Έλληνες αλλά και όσοι μαθαίνουν ή διδάσκουν ή μιλούν την γλώσσα μας. Και πρέπει να γιορτάζουν αυτή την ημέρα και όσοι χρησιμοποιούν τις χιλιάδες Ελληνικές λέξεις , που υπάρχουν κυρίως στις Ευρωπαϊκές Γλώσσες , χωρίς να το γνωρίζουν πολλές φορές παρ’ ότι τις χρησιμοποιούν καθημερινά. Γιατί αυτές οι λέξεις δεν είναι μόνο ήχοι αλλά μεταφέρουν νοήματα και ιδέες κοινές για όλους μας, ανήκουν σε όλους μας και αποτελούν τις συνθετικές βάσεις ενός κοινού Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Πολλές από αυτές μάλιστα διατηρούν περίπου την ίδια προφορά στις περισσότερες γλώσσες και οπωσδήποτε και στα Ρουμανικά.

Επομένως οι φίλοι μας στην Ρουμανία καταλαβαίνουν πολλές από τις λέξεις που ήδη χρησιμοποίησα στον χαιρετισμό μου :

Φίλος όπως στο φιλοσοφία filozofie

Δημοκρατία democrație

Ολυμπιάδα olimpiadă

Επιδημία epidemie

Πανδημία pandemie

Μελαγχολία melancolie

Νοσταλγία nostalgie

Διδακτικός didactic

Επίλογος epilog

Ευρωπαϊκός european

Σύνθεση sintetic

Βάση baza

Και πρέπει να προσέξουμε ότι οι λέξεις δημοκρατία και επιδημία και πανδημία έχουν κοινή ρίζα την λέξη δήμος , το σύνολο των ανθρώπων που ζουν σε μια πόλη δηλαδή των πολιτών. Και ότι η δημοκρατία δεν είναι μόνο ένας ήχος αλλά σημαίνει την εξουσία των πολιτών.

Σημειώνω, ότι με βάση αυτές τις λέξεις το Σχολείο μας ανέπτυξε μια μέθοδο και βιβλία για την διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας με χρηματοδότηση από την ΕΕ και σε συνεργασία με Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια ανάμεσα στα οποία και το Πανεπιστήμιο του Ιασίου Alexander Ioan Cuza. Ο τίτλος του βιβλίου είναι ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΗΔΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Θυμίζω με αυτή την ευκαιρία , ότι με παρόμοια χρηματοδότηση και σε συνεργασία και με την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας έχουμε αναπτύξει και την μέθοδο και βιβλίο ΤΡΑΓΟΥΔΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ , με το οποίο διδάσκουμε την Ελληνική Γλώσσα χρησιμοποιώντας Ελληνικά τραγούδια. Και για να βοηθήσουμε τους προχωρημένους Ρουμάνους μαθητές μας εκδώσαμε το βιβλίο ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ, με μεταφράσεις ποιημάτων 12 σύγχρονων Ρουμάνων ποιητριών. Τελειώνοντας εύχομαι στους Έλληνες της Ρουμανίας να γιορτάζουν την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας χωρίς να ξεχνούν την γλώσσα των προγόνων τους , για να μην φθάσουν στην κατάσταση που περιγράφει ο Καβάφης στο ποίημά του «Ποσειδωνιάτες». σ’ αυτούς που δεν είναι Έλληνες να γιορτάζουν αυτή την ημέρα λόγω των χιλιάδων Ελληνικής προέλευσης λέξεων, που είναι κοινές και στις δικές τους γλώσσες. Λέξεων που μας συνδέουν με πολιτιστικούς δεσμούς, που δεν διακόπτονται από σύνορα και αποστάσεις.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε .

Κωνστ. Καρκανιάς Διευθυντής Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Αφήστε μια απάντηση