ΓAΛΛΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤEΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΩΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΕΕ

ellhniki-shmaia

Γάλλοι καθηγητές προτείνουν την υιοθέτηση της ελληνικής, ως επίσημης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συγκεκριμένη πρόταση των καθηγητών είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα “Le Monde”την 26 Ιουνίου 2012 με τίτλο: “Europe : le grec comme langue officielle de l’Union européenne”.

Αρχικά, οι καθηγητές επικαλούνται πέρα από τα ραγδαία επιστημονικά και φιλοσοφικά κεκτημένα του ελληνικού πνεύματος, τις έννοιες της δημοκρατίας και του μέτρου, που αποτελούν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Διαβάστε παρακάτω μια περίληψη της δήλωσής τους ενώ την πλήρη μετάφραση από την ιστοσελίδα μπορείτε να την βρείτε εδώ.

“Η ελληνική γλώσσα, η πηγή ζωής που μας έδωσε τα φώτα, ποτέ δεν έπαψε να τροφοδοτεί δια μέσου των αιώνων το ίδιο πνεύμα το οποίο συγκινούμεθα όταν ανακαλύπτουμε στην Ελλάδα του σήμερα. Έχουμε άραγε συνειδητοποιήσει επαρκώς, το ότι η καθημερινή συμπεριφορά των Ελλήνων, που γοητεύει τον ξένο τουρίστα, αποτελεί απλούστατα έκφραση του ίδιου αυτού πνεύματος;

Έχουμε άραγε συνειδητοποιήσει επαρκώς, ότι η ελληνική είναι μία γλώσσα οι λέξεις της ο-ποίας απηχούν σημασιολογικά, συναισθηματικά και μουσικά, βαθιά νοήματα, τουτ’ έστιν την αλήθεια των πραγμάτων, η οποία επιβίωσε και δεν λησμονήθηκε στην πορεία; Εν τέλει, έχουμε πλήρη επίγνωση του ότι αυτή η κληρονομιά, το πνεύμα, και η σημασιολογική απήχηση των λέξεων είναι στοιχεία που εξακολουθούν να είναι παρόντα σε μία γλώσσα ζωντανή;”

Αφήστε μια απάντηση