ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ

untitled

Ασθενής και οδοιπόρος

Κατά το δείπνο με τους μαθητές μας στο ΟΞΩ ΝΟΥ την 24 Νοεμβρίου συζητώντας για την κρητική κουζίνα μιλήσαμε για το πολύ ωραίο χορταρικό σταμναγκάθι, που έρχεται συνήθως από την Κρήτη. Ο μαθητής μας ο Ζάκι που έχει κρητική καταγωγή το γνώριζε και έτσι παραγγείλαμε «Σφουγγάτο σταμναγκάθι» που είναι τηγανητό σταμναγκάθι με αυγά – ένα πολύ νόστιμο πιάτο.

Όταν το έφεραν ο διευθυντής μας που νήστευε για θρησκευτικούς λόγους (40 μέρες πριν τα Χριστούγεννα) αμφιταλαντεύτηκε λόγω των αυγών. Είπε όμως ότι αν ήταν ταξιδιώτης θα μπορούσε να μην τηρεί την νηστεία λόγω του κανόνα «Ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει».

Τότε ο Ζάκι παρατήρησε, ότι εξαίρεση από την νηστεία για τους αρρώστους και ταξιδιώτες υπάρχει και για τους μουσουλμάνους στο Κοράνι (Κεφάλαιο Β, στίχος 184).

Το πλήρες κείμενο είναι: «Η νηστεία θα διαρκεί συγκεκριμένες ημέρες. Ο ασθενής όμως και ο οδοιπόρος, ο οποίος δεν θα μπορέσει να την τηρήσει στον καθορισμένο χρόνο, οφείλει να νηστέψει αργότερα για ίσο αριθμό ημερών.» (Το Κοράνιο, ΚΑΚΤΟΥ 2006, Απόδοση στην νέα ελληνική της κλασικής μετάφρασης του Γ. Πεντάκη, Αλεξάνδρεια 1885).

Η συζήτηση συνεχίστηκε μεταξύ ενός ορθοδόξου, ενός καθολικού και δύο μουσουλμάνων επί αρκετή ώρα για τις νηστείες. Φυσικά έγινε αναφορά και στις ευεργετικές συνέπειες των νηστειών στην υγεία των ανθρώπων.

Αφήστε μια απάντηση