Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΟΥΜΑΡΟΓΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΥΣΑ

Η οικογένεια ασχολιόταν επί πολλά έτη με την ποτοποιεία. Η καταγωγή της παράδοσης αυτής προέρχεται από το χωριό Kumkoy ή Αμμοχώρι βορειοδυτικά της λίμνης Ασκανίας στην περιοχή του Μιχαλίτσι κοντά στην πόλη της Προύσας (σημερινή Bursa).

Στην ακμάζουσα αυτή ελληνική κοινότητα, ο Κωνσταντής Κουμάρογλου, διατηρούσε αμπελώνα άνω των 100 στρεμμάτων καθώς και σύγχρονες για την εποχή εγκαταστάσεις ποτοποιείας όπου τα αποστάγματα πωλούνταν μέσω Ιταλών εμπόρων και στο εξωτερικό.

proysa

Kumkoy, Kumkadi

Το σπίτι του Κουμάρογλου Κωνσταντή όπως ήταν το 1990 στο σημερινό

Kumkoy, κοντά στην Προύσα.

Με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 η οικογένεια Κουμάρογλου βρέθηκε αρχικά στην Δράμα και στην συνέχεια εγκαταστάθηκε στο χωριό Ομορφοχώρι Λάρισας όπου και έλαβε κλήρο στο παλιό τσιφλίκι Χασάμπαλη όπου ανήκε επί τουρκοκρατίας στον Τούρκο Χασάν μπέη και στην συνέχεια μετά το 1881 και την απελευθέρωση στον Ελβετό Ρεκ, μεγαλοτσιφλικά, ιδιοκτήτη ενός κτήματος 50000 στρεμμάτων του οποίου και το μεγαλύτερο μέρος απαλλοτριώθηκε ώστε να δοθεί στους ακτήμονες πρόσφυγες και ντόπιους.

Μετά τον αναδασμό αυτό φυτεύτηκε το πρώτο αμπέλι στην περιοχή Μοριοτόπια του Ομορφοχωρίου το 1930 περίπου από τον Βασίλειο Κουμάρογλου, γιου του Κωνσταντή εμβαδού 5 στρεμμάτων και ακολούθησε η ανανέωση και επέκτασή του την δεκαετία του 1960 από τον Δημήτριο Κουμάρογλου όπου έφτασε τα 8 στρέμματα. Το 1995 φυτεύτηκε και δεύτερος αμπελώνας 8 στρεμμάτων.

Σήμερα την παράδοση συνεχίζει ο απόγονός τους, Κώστας Μπούνιας.

Αφήστε μια απάντηση