Γνωρίζεις ήδη Ελληνικά (επίπεδο Α1-Α2)

Γενικά

Οι κοινές λέξεις -κυρίως ελληνικής προέλευσης- σε διάφορες γλώσσες και η τακτική πολλών διδασκόντων να τις χρησιμοποιούν στα πρώτα τους μαθήματα, ως κίνητρο για τους μαθητές τους, αποτέλεσε τη βάση του «Γνωρίζεις ήδη ελληνικά». Κύριος στόχος μας ήταν να συστηματοποιήσουμε τη μέθοδο αυτή, μετατρέποντάς την σε ένα ευχάριστο, ενδιαφέρον και δημιουργικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο. Κατά συνέπεια, συγκεντρώσαμε τέτοιες «κοινές» λέξεις, διαχωρίσαμε θεματικούς κύκλους, εντοπίσαμε σχετικά αυθεντικά κείμενα, καταλήξαμε στα απαραίτητα γραμματικά φαινόμενα και δημιουργήσαμε ασκήσεις και δραστηριότητες, που προάγουν την επιτυχημένη μάθηση.

Το «Γνωρίζεις ήδη ελληνικά» απευθύνεται σε αρχάριους μαθητές, που θέλουν να μάθουν νέα ελληνικά, ξεκινώντας από το αλφάβητο, καθημερινούς χαιρετισμούς, συστάσεις και απλούς διαλόγους και φτάνοντας σε μικρές συζητήσεις για την ικανοποίηση των απαραίτητων κοινωνικών τους αναγκών. Κοινός άξονας σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκέντρωση κοινών -ελληνικών- λέξεων και ο συνδυασμός τους με τις βασικές επικοινωνιακές και γραμματικές δομές του αρχικού επιπέδου της γλώσσας.

Το εκπαιδευτικό αυτό εγχείρημα προέκυψε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Πολιτισμός. Πρόγραμμα διά βίου μάθηση». Συντονιστής ήταν το Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο με το Σχολείο Ελληνικών «Μέγας Αλέξανδρος» και εταίροι ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός ΕΚΕΑ Βουλγαρία, το Πανεπιστήμιο της Μούρθια – Ισπανία, ο Οργανισμός για τη διαφύλαξη της Μεσογειακής κληρονομιάς – Euromediterranean Cultural Heritage Agency – Ιταλία, η Ελληνική Κοινότητα Λετονίας – Λετονία και το Πανεπιστήμιο του Ιασίου «Alexander Ioan Cusa» – Ρουμανία.

Περιγραφή του έργου

Περιγραφή του έργου. Το «Γνωρίζεις ήδη ελληνικά» απευθύνεται σε αρχάριους χρήστες της ελληνικής (Α1-Α2 επιπέδου). Αποτελείται από 24 μαθήματα, όπως παρουσιάζονται στον πίνακα, που ακολουθεί:

Ενότητες
  1. Καλημέρα!
  2. Από πού είσαι;
  3. Πώς σε λένε;
  4. Από ‘δω η οικογένειά μου!
  5. Πάμε για επανάληψη…
  6. Μιλάς ελληνικά;
  7. Μου αρέσει…
  8. Πόσο κάνει;
  9. Τι ώρα είναι;
  10. Πάμε για επανάληψη…
  11. Ρούχα και χρώματα
  12. Ποιος είναι ο Αμπέρ;
  1. Με ιπτάμενο δελφίνι…
  2. Σε κατάστημα με έπιπλα
  3. Πάμε για επανάληψη…
  4. Πού θα πάμε το Σαββατοκύριακο;
  5. Πώς περάσατε;
  6. Στο πάρτι ή στο θέατρο;
  7. Πού θα πάτε τις γιορτές;
  8. Πάμε για επανάληψη…
  9. Ταξίδι στον …κάτω κόσμο!
  10. Σε κατάστημα καλλυντικών
  11. Στην αστυνομία…
  12. Πάμε για επανάληψη…

 

Κάθε πέμπτη ενότητα λειτουργεί ως επαναληπτική, τόσο του λεξιλογίου όσο και των γραμματικών και συντακτικών φαινομένων που διδάχτηκαν στις προηγούμενες.
Η δομή κάθε ενότητας είναι όμοια και περιλαμβάνει:

  • τρία κείμενα
  • λεξιλόγιο (τρεις πίνακες με κοινές λέξεις, τρεις με βασικές του επιπέδου, βάσει των κειμένων, και έναν στο τέλος της ενότητας με σύνθετες ή παράγωγες λέξεις)
  • ασκήσεις λεξιλογίου, κατανόησης γραπτού και προφορικού λόγου
  • θεωρία γραμματικής και ασκήσεις
  • παιχνίδια λέξεων (κρεμάλα, σταυρόλεξο, εικόνα και λέξη)
  • δραστηριότητες παραγωγής γραπτού και προφορικού λόγου

Το υλικό διατίθεται σε βιβλίο, εκπαιδευτικό λογισμικό (multimedia cd), καθώς και στο διαδίκτυο.

Πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε ότι υπάρχει και μετάφραση του λεξιλογίου και των εκφωνήσεων των ασκήσεων του λογισμικού στην ιταλική, ισπανική, λετονική, βουλγαρική και ρουμανική γλώσσα.

Εκπαιδευτικό Υλικό