21 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

  • Post author:
  • Post category:Νέα
  • Post comments:0 Comments

Μια Ελληνική εφεύρεση!


Πράγματι, πριν από 22 χρόνια ο Έλληνας ποιητής Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε στην Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων να καθιερωθεί μια ημέρα για να γιορτάζεται η ποίηση. Έτσι, επιλέχθηκε η 21η Μαρτίου, η ημέρα της εαρινής ισημερίας.
Το 2000, ο γνωστός συγγραφέας Βασ. Βασιλικός, που ήταν πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, πρότεινε τη διεθνή καθιέρωση αυτής της ημέρας ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, κάτι που έγινε δεκτό.
Όλοι γνωρίζουμε ότι πολλοί Έλληνες γράφουν ποιήματα, άλλα δημοσιεύονται, άλλα όχι. Ίσως βοηθά η γλώσσα μας, ίσως το κλίμα μας, ίσως η μακραίωνη ποιητική μας παράδοση, που ξεκινά από τα ομηρικά επικά ποιήματα για τους ήρωες του Τρωικού Πολέμου (13ος αιώνας π. Χ.).
Σήμερα, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, γιορτάζουμε την Ημέρα Ποίησης στο σχολείο μας, απαγγέλοντας ποιήματα με τους μαθητές και καθηγητές μας.
Ανάμεσα στα ποιήματα που διαλέξαμε ήταν και ένα πολύ ρυθμικό και ανοιξιάτικο του Κωστή Παλαμά με τίτλο “Γειά σας τριαντάφυλλα και γιασεμιά”, το οποίο έχει μελοποιηθεί από τον Μιχάλη Τερζή. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τους στίχους του ποιήματος, καθώς και να ακούσετε τη μελοποιημένη εκδοχή του.

Γεια σας τριαντάφυλλα και γιασεμιά

Στίχοι: Κωστής Παλαμάς
Μουσική: Μιχάλης Τερζής

Γεια σας, τριαντάφυλλα
και γιασεμιά
στου βράχου φέρτε με
την κυκλαμιά

Πάει της καλύβας μου
το χελιδόνι
Του κάμπου δώστε μου την
την ανεμώνη

Πάει κι η λιογέννητη
Καλοκαιριά
Καλό στα σύννεφα
με το βοριά

Αϊ Γιώργης έφυγε
τ’ Απρίλη η χάρη
δόξα στ’ αδέρφι του
στον καβαλάρη

Χινοπωριάτικος
με τα’ άλογό του
περνά και είν’ έρωτας
το πρόσωπό του

Αφήστε μια απάντηση