ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

apokries

Οι Απόκριες (Απόκρεω) διαρκούν τρεις εβδομάδες. Ξεκινούν την Κυριακή που είναι 10 εβδομάδες πριν από το Πάσχα, η οποία ονομάζεται «Τελώνου και Φαρισαίου» από την σχετική παραβολή των Ευαγγελίων.

Η εβδομάδα που ακολουθεί είναι η εισαγωγή στις Απόκριες (και ονομάζεται Πρόφωνη). Σε αυτήν επιτρέπεται οποιοδήποτε φαγητό ακόμη και τις ημέρες νηστείας (Τετάρτη και Παρασκευή).

Η επόμενη Κυριακή ονομάζεται «του Ασώτου», από την αντίστοιχη παραβολή του Ευαγγελίου. Από αυτήν ξεκινά μια εβδομάδα κρεατοφαγίας (κρεοφαγίας).

Η τρίτη Κυριακή είναι η τελευταία της κρεατοφαγίας και ονομάζεται «των Απόκρεω» ή «Κρεατινή». Από αυτήν ξεκινά η εβδομάδα, κατά την οποία τρώμε φαγητά με γαλακτοκομικά προϊόντα_τυρί, γάλα, γιαούρτι, βούτυρο, όπως π.χ. τυρόπιτες, μακαρονόπιτες, σουφλέ με τυρί και οτιδήποτε άλλο, μακαρονάδες με τυρί καθώς και πολλά γλυκά όπως το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο.

Η τετάρτη Κυριακή που είναι και η τελευταία ονομάζεται «της Τυρινής» και τρώμε μόνο φαγητά με τυρί και γάλα κλπ.

Η επόμενη ημέρα είναι η Καθαρή Δευτέρα από την οποία ξεκινά η μακρά νηστεία που ονομάζεται μεγάλη Σαρακοστή (Τεσσαρακοστή) και τελειώνει το Πάσχα.

Πρέπει να παρατηρήσουμε την σοφή(από πλευράς διαιτολογίας) διαδοχή των φαγητών – μια εβδομάδα με κρέας, μια με τυριά και μετά η αποχή από κρέας, τυρί, γάλα κλπ.

ΑΠΟΚΡΕΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Δείτε εδώ τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων για την εβδομάδα 14-17 Φεβρουαρίου http://www.newsit.gr/ellada/Apokries-2017-Synexizontai-oi-ekdiloseis-stin-Athina-Analytiko-programma/699686

Αφήστε μια απάντηση