You are currently viewing Βιβλίο “Τραγουδώ Ελληνικά”

Βιβλίο “Τραγουδώ Ελληνικά”

 

Untitled

Ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία μας είναι το “Τραγουδώ Ελληνικά“. Η αρχική μορφή του βιβλίου είχε δημιουργηθεί από την Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική και Αναπτυξιακή Εταιρεία (Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας «Μέγας Αλέξανδρος») και μια ομάδα Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και Σχολείων. Οι εταίροι ήταν:

  • Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας  «Μέγας Αλέξανδρος»
  • ΕΛΕΑ ΕΠΕ (Τώρα ΑΛΦΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΕ)
  • Πανεπιστήμιο της Μεσήνα (Ιταλία)
  • Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης (Βουλγαρία)
  • Γυμνάσιο (Instituto Comprensivo) του Corigliano d’ Otranto (Ιταλία)
  • Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας (Ρουμανία)

Μετά την δοκιμαστική εφαρμογή του υλικού, προχωρήσαμε σε αλλαγές και προσθήκες, ώστε να καλύπτονται οι απαιτήσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για τα επίπεδα Β1, Β2.

Δημιουργήσαμε ένα βιβλίο με 24 ενότητες, κάθε μια από τα οποία βασίζεται σε δύο τραγούδια και ένα κείμενο. Η επιλογή των τραγουδιών έχει μελετηθεί ιδιαίτερα, ώστε να καλύπτει τις διδακτικές ανάγκες του κάθε μαθήματος, όσον αφορά τα γραμματικά-συντακτικά φαινόμενα και το λεξιλόγιο από την μία πλευρά αλλά και συγκεκριμένη θεματολογία από την άλλη.

Βασικός μας στόχος είναι μια παράλληλη γλωσσική επεξεργασία και αξιοποίηση των τραγουδιών, με θεματικές κατηγορίες, που περιλαμβάνουν δημοτικά, κρητικά, τραγούδια για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ρεμπέτικα, νανουρίσματα, νησιώτικα, ερωτικά, του γάμου, της διασκέδασης, εργατικά, του χωρισμού, της ξενιτιάς, της φτώχιας, για προλήψεις, πολιτικά, ποίηση μελοποιημένη, της φύσης, περιγελαστικά, καντάδες, για τον καραγκιόζη, κινηματογραφικά, κοινωνικά, γκρεκάνικα – ποντιακά. Στο κείμενο δε, που συμπεριλαμβάνεται σε κάθε ενότητα, ασχολούμαστε με λαογραφικά ή ιστορικά στοιχεία των τραγουδιών, με τους συνθέτες ή τους στιχουργούς τους, με τα μουσικά όργανα που τα συνοδεύουν κλπ.

Επί πλέον, σε κάθε μάθημα υπάρχει η γραμματική αναγνώριση των λέξεων των τραγουδιών και του κειμένου, ασκήσεις λεξιλογικές, θεωρία γραμματικής και αντίστοιχες ασκήσεις, άσκηση κατανόησης κειμένου, σταυρόλεξο, κρεμάλα και ακροστιχίδα, αλλά και ακουστική άσκηση με τα συγκεκριμένα τραγούδια.

Το βιβλίο διανέμεται από την Άλφα Εκδοτική 

Αφήστε μια απάντηση