Το Σχολείο μας στη Θεσσαλονίκη

H Θεσσαλονίκη. Η πόλη ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από το βασιλιά της Μακεδονίας Κάσσανδρο και πήρε το όνομά της από τη σύζυγό του, η οποία ήταν ετεροθαλής αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μια βόλτα στο κέντρο της πόλης και στα Κάστρα της αποκαλύπτει τη μακραίωνη και σημαντική ιστορία της με τα αξιόλογα βυζαντινά μνημεία, τις ρωμαϊκές κολόνες, τις παλαιοχριστιανικές και βυζαντινές εκκλησίες, τα οθωμανικά τζαμιά, τις συναγωγές, τις εβραϊκές αγορές και τα περίτεχνα αρχοντικά, όπου έζησαν άρχοντες της εποχής.

Η σύγχρονη Θεσσαλονίκη, η «νύφη του Θερμαϊκού», όπως την αποκάλεσαν, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, η «συμπρωτεύουσα» της Ελλάδας και η μεγαλύτερη της Μακεδονίας με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου. Είναι μια ευρωπαϊκή, κοσμοπολίτικη πόλη, η οποία είναι χτισμένη ημικυκλικά και αμφιθεατρικά στον κόλπο του Θερμαϊκού. Το 1997 αποτέλεσε την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Τα μουσεία, τα εικαστικά και πολιτιστικά δρώμενα, οι διεθνείς εκθέσεις και τα φεστιβάλ σε συνδυασμό με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας είναι λίγοι μόνο από τους λόγους που μπορεί να έχει  ένας μαθητής για να επισκεφθεί την πόλη. Το σημείο στο οποίο βρίσκεται μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό εφαλτήριο τόσο για χειμερινές όσο και για καλοκαιρινές κοντινές εξορμήσεις. Ενδιαφέροντες προορισμοί είναι η ιστορική πόλη της Βεργίνας και το βουνό του Ολύμπου, η κατοικία των 12 Θεών, το κοσμικό ορεινό χωριό και το χιονοδρομικό κέντρο στο βουνό Καϊμακτσαλάν και η Χαλκιδική. Η τελευταία αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα με πανέμορφους κόλπους, όμορφα νησάκια και χωριά με αξιόλογη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ηρεμία ή έντονη νυχτερινή διασκέδαση, ιστορία αλλά και σύγχρονη ζωή. Υπάρχει η δυνατότητα μετά από συνεννόηση με τουριστικά γραφεία να οργανωθούν ανάλογες εκδρομές.

Επιπλέον, η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ζωντανή σε όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας προσφέροντας πολλές και ποιοτικές επιλογές για φαγητό και νυχτερινή διασκέδαση. Δεν πρέπει να παραλείψει κανείς να δοκιμάσει τη μεγάλη ποικιλία μεζέδων και τα αρώματα της πολίτικης κουζίνας, η οποία έχει βάση το ψάρι, τα λαδερά λαχανικά, το κρέας, το ρύζι και αντιπροσωπευτικά στοιχεία τις γλυκόξινες γεύσεις, το κρεμμύδι και την κόκκινη σάλτσα, το λάδι, την κανέλα, τη ζάχαρη, το λεμόνι και τον άνηθο. Όλα τα φαγητά προσφέρονται με συνοδεία ούζου ή κρασιού. Για επιδόρπιο ακολουθούν φρούτα και σιροπιαστά ή γαλακτερά γλυκίσματα, τα οποία σερβίρονται με λικέρ και γλυκά κρασιά.

Το σχολείο στην Θεσσαλονίκη

Το Σχολείο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην Άνω Πόλη, στην οδό Αποστόλου Παύλου 62 κοντά στην ανατολική πλευρά των βυζαντινών τειχών. Το Σχολείο στεγάζεται σε ένα παλιό, παραδοσιακό αλλά καλοδιατηρημένο διόροφο κτίριο. Έχει γραμματεία, 3 αίθουσες και διατίθεται Wi-Fi δωρεάν για τους μαθητές σε ολόκληρο το κτίριο. Ο χώρος κλιματίζεται κα υπάρχει και μια μικρή κουζίνα για παρασκευή καφέ ή άλλων ροφημάτων.

Μπροστά από την πόρτα μας ο δρόμος της Αποστόλου Παύλου είναι χαρακτηρισμένος από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ως «Αρχαιολογικός Περίπατος», καθώς οδηγεί στα κυριότερα βυζαντινά μνημεία της περιοχής.



Όλη η γειτονιά χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στυλ, το οποίο ταξιδεύει τον επισκέπτη πίσω, στην εποχή του Βυζαντίου.  Την Άνω Πόλη μπορείτε να την επισκεφτεί κανείς με τα πόδια αν του αρέσει το περπάτημα, ή με λεωφορείο. Μια βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια που περιβάλλονται από μικρά όμορφα οθωμανικής αρχιτεκτονικής σπίτια και η καταπληκτική πανοραμική θέα της πόλης και της θάλασσας από το Επταπύργιο, ειδικά κατά τις ώρες του ηλιοβασιλέματος, θα δείξει το πέρασμα της Θεσσαλονίκης από το Βυζάντιο στη νεότερη εποχή.

Σημαντικά και με ιστορικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον κτίρια βρίσκονται στην Άνω Πόλη, όπως είναι η παλιά Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Ορφανού και το Μοναστήρι των Βλατάδων τα οποία χτίστηκαν των 14ο αιώνα μ.Χ., καθώς και ο Ναός του Οσίου Δαβίδ. Μάλιστα, η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Ορφανού βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Σχολείο και την επισκέπτονται όλοι οι μαθητές μας μαζί με το εκπαιδευτικό προσωπικό. Αλλά και τα σπουδαιότερα ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία της πόλης βρίσκονται πολύ κοντά στο Σχολείο. Η Ροτόντα, η Αψίδα του Γαλέριου (Καμάρα), τα Ανάκτορα του Γαλέριου, η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και φυσικά ο Λευκός Πύργος στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Η Ρωμαϊκή, Βυζαντινή και Οθωμανική ιστορία της πόλης βρίσκεται σε ακτίνα 15 με 20 λεπτών περίπατο γύρω από το Σχολείο μας!

Κατόπιν συνεννόησης με το Παράρτημα Θεσσαλονίκης μπορούν να προσφερθούν με επιπλέον χρέωση:

  1. Μαθήματα ελληνικών χορών
  2. Μαθήματα κεραμικής
  3. Μαθήματα αγιογραφίας
  4. Οργανωμένες εκδρομές με ιστιοπλοϊκό σκάφος ή με πούλμαν

 

Αποστάσεις από το Παράρτημα Θεσσαλονίκης προς τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης:

Ροτόντα, 420 μ., 5 λεπτά με τα πόδια

Αψίδα του Γαλέριου (Καμάρα) 630 μ., 7 λεπτά με τα πόδια

Ανάκτορα του Γαλερίου, 1 χλμ., 12 λεπτά με τα πόδια

Επταπύργιο (Πύργος Τριγωνίου), 780 μ. , 14 λεπτά με τα πόδια

Εκκλησία Αγίου Δημητρίου, 740 μ. , 10 λεπτά με τα πόδια

Ρωμαϊκή Αγορά, 910 μ. , 11 λεπτά με τα πόδια

Λευκός Πύργος, 1,4 χλμ. 15 λεπτά με τα πόδια

Πλατεία Αριστοτέλους 1,67 χλμ, 20 λεπτά με τα πόδια

 

Λεωφορεία και όνομα στάσης κοντά στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης:

22 Άνω Πόλη, Στάση Πλατεία Καλλιθέας

23 Ν.Σ. Σταθμός – Συκιές, Στάση Λαοδηγήτρια

24 Πλατεία Ελευθερίας – Χίλια Δέντρα, Στάση Νοσοκομείο

 

Για περισσότερες πληροφορίες και εύρεση της βέλτιστης διαδρομής, παρακαλώ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης:

www.oasth.gr


  • ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

     White Tower ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ  Ο Λευκός Πύργος αποτελεί το πιο  χαρακτηριστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης. Αποτελούσε μέρος των τειχών της πόλης, τα οποία κατεδαφίστηκαν το 1867.
     Arch of Galerius ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΓΑΛΕΡΙΟΥ (ΚΑΜΑΡΑ)  Η αψίδα του Γαλερίου, γνωστή και ως Καμάρα βρίσκεται στην Εγνατία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
     CASTLES - EPTAPYRGIO ΚΑΣΤΡΑ – ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ  Το κάστρα και τα τείχη στη Θεσσαλονίκη χτίστηκαν κατά την ίδρυση της πόλης και ήταν απαραίτητα για την οχύρωσή της.
     Rotunda ΡΟΤΟΝΤΑ   Η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου είναι ένα από τα αρχαιότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε κατά την πρώτη δεκαετία του 4ου μ.Χ. αιώνα από τον Γαλέριο και πιθανόν προοριζόταν  για μαυσωλείο. Στη συνέχεια μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία.
  • ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

     CHURCH OF SAINT DEMETRIUS ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  Ο Άγιος Δημήτριος είναι  ναός αφιερωμένος στον πολιούχο άγιο της Θεσσαλονίκης. Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 313 μ.Χ.
     Monastery Vlatadon ΜΟΝΗ ΒΛΑΤΑΔΩΝ  Η Μονή Βλατάδων ή Βλαταίων, βρίσκεται κοντά στην πύλη που οδηγεί στην Ακρόπολη. Ιδρύθηκε από το μητροπολίτη της Θεσσαλονίκης Δωρόθεο Βλατή, κατά το 1351-1371 μ.Χ. Είναι το μοναδικό σε λειτουργία βυζαντινό μοναστήρι της Θεσσαλονίκης.
     AGIA SOFIA ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ  Ναός της Βυζαντινής εποχής αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού. Χτίστηκε τον 7ο αι. στα ερείπια παλαιότερου ναού.
  • ΜΟΥΣΕΙΑ

    Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης  (www.amth.gr)
    Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού  (www.mbp.gr)
    Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (I) (www.greekstatemuseum.com)
    Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (II)  (www.visualarts.gr)
    Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (www.cact.gr)
    Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (www.mmca.org.gr)
    Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (www.cinemuseum.gr)
    Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης (www.lemmth.gr)
    Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (www.macedonian-heritage.gr)
    Μουσείο Αθλητισμού (www.olympicmuseum-thessaloniki.org)
    Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «NOESIS» (www.tmth.edu.gr)
    Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (www.mathra-sights.gr)
    Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης (www.jmth.gr)
    Πολεμικό Μουσείο – Παράρτημα Θεσσαλονίκης  (www.imma.edu.gr/macher/museums/)
    Μουσείο Φωτογραφίας (www.thmphoto.gr)

  • ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

     ARISTOTELOUS SQUARE ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣΗ πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη κατασκευάστηκε το 1917, μετά την πυρκαγιά που έπληξε την πόλη σε πολεοδομικό σχέδιο του Ερνέστου Εμπράρ.
     OTE TOWER ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ Ο.Τ.Ε.Ο Πύργος του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη είναι ένας πύργος τηλεπικοινωνιών ύψους 76 μέτρων.  Χτίστηκε το 1970 σχεδιασμένος από τον αρχιτέκτονα Αλ. Αναστασιάδη. Στην κορυφή του λειτουργεί περιστρεφόμενο εστιατόριο – καφέ.
     MODIANO MARKET ΑΓΟΡΑ ΜΟΔΙΑΝΟΗ αγορά Μοδιάνο είναι ένας τόπος συνάντησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Κατασκευάστηκε το 1908 από τον αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο , από τον οποίο πήρε το όνομά της.
     STATUE OF ALEXANDER THE GREAT

    ompreles_paralia_thessalonikis

    Οι «Ομπρέλες» στην παραλία Θεσσαλονίκης φωταγωγήθηκαν με ροζ χρώμα, ως σύμβολο αφύπνισης για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Η αστική, μη κερδοσκοπική οργάνωση ΑΕΛΙΑ (Αγάπη – Ελπίδα – Λύσεις για Ίαση και Αποκατάσταση), στo πλαίσιo των δράσεων Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης να φωτίζει ροζ τις «Ομπρέλες». Θεσσαλονίκη, Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014 ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

    ΑΓΑΛΜΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΟ Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας το 356 π.Χ.. Το Άγαλμα βρίσκεται στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης.

     

    ΤΟ ΓΛΥΠΤΟ ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΥ αποτελει ένα από τα πιο γνωστά εικονογραφικά μοτίβα του καλλιτέχνη. Το γλυπτό που κοσμούσε την είσοδο της 45ης Biennale της Βενετίας, τοποθετήθηκε τελικά το 1997 στην παραλία της Θεσσαλονίκης στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου πλησίον του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς στο πλαίσιο της ανακήρυξης της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.Εκτός από τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, Ομπρέλες βρίσκουμε τοποθετημένες και στην είσοδο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και στην είσοδο του Παλαιού Ψυχικού(στον Φάρο) στην Αθήνα. Η περιοχή Παλαιό Ψυχικό στην Αθήνα έχει συνδεθεί με τον Ζογγολόπουλο καθώς εκεί βρισκόταν το σπίτι του, το οποίο σήμερα αποτελεί την έδρα του ομώνυμου Ιδρύματος που ο ίδιος ίδρυσε λίγο πριν πεθάνει και στο οποίο κληροδότησε όλη του τη συλλογή και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του έργου του. 

  • ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ

    ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Ξεκινώντας από  το 1926 και την πρώτη έκθεση, στόχος της Διεθνούς Έκθεσης  είναι η στήριξη και η προβολή της ελληνικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται πλήθος συνεργασιών με διάφορους εγχώριους ή διεθνείς φορείς. Γίνεται κάθε Σεπτέμβριο και παραμένει ένα μόνιμο σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση  www.tif.gr

    ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

    Διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο από το Δήμο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια γιορτή προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου, του προστάτη και πολιούχου Αγίου της πόλης. Από το 1995, τα σύγχρονα Δημήτρια εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση Διεθνών Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνοντας εκτός από θρησκευτικά και διάφορα πολιτισμικά δρώμενα. Ο Οκτώβριος έχει ταυτιστεί με τη ζωή της Θεσσαλονίκης και τα Δημήτρια, όπως ακριβώς και ο Σεπτέμβριος με τη Διεθνή Έκθεση.

    Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.dimitria.thessaloniki.gr

    ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    Διοργανώνεται κάθε χρόνο το Νοέμβριο και περιλαμβάνει ταινίες μεγάλου μήκους από νεοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες από όλον τον κόσμο.

    Παράλληλα από το 1999 διοργανώνεται κάθε Μάρτιο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

    Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση  www.filmfestival.gr

    ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

    Κάθε χρόνο κατά την περίοδο του καλοκαιριού πολλά θεατρικά σχήματα εμφανίζονται στα ανοιχτά θέατρα της πόλης της Θεσσαλονίκης, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες να απολαύσουν αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις.

    Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.thessaloniki.gr