Το Σχολείο μας στα Χανιά

Προσοχή:

Η διεύθυνση του σχολείου μας πρόκειται να αλλάξει. Μετα την 31η Μαρτίου θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε στα Χανιά σε συνεργασία με ένα νέο σχολείο.Σύντομα θα αναρτηθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά.

Η διεύθυνση και η ομάδα καθηγητών του σχολείου ελληνικών «Μέγας Αλέξανδρος» στα Χανιά σας προσκαλεί να επισκεφθείτε και να περιηγηθείτε στην πανέμορφη πόλη του νησιού μας!

%cf%87%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%83-%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%b1

Το Σχολείο στεγάζεται σε μια ανακαινισμένη κατοικία και έχει 2 αίθουσες (το πράσινο και το πορτοκαλί δωμάτιο) όπως επίσης και μια αίθουσα υπολογιστών με δωρεάν Wi-Fi. Ακόμη, υπάρχει μια ευρύχωρη κουζίνα με ψυγείο και καφετιέρα για καφέ φίλτρου, αλλά και φυσικά με δυνατότητα για τον περίφημο ελληνικό καφέ.


Τα Χανιά

Στα Χανιά επικρατεί το πνεύμα των διακοπών όλο το χρόνο. Όποια εποχή του χρόνου και να διαλέξετε, τα Χανιά έχουν πάντα κάτι όμορφο και ζεστό να σας προσφέρουν.

Παράλληλα με τα μαθήματα ελληνικών, μπορείτε να οργανώσετε εκδρομές  στο Ελαφονήσι, τα Φαλάσερνα και τη Σούγια για μπάνιο, να διασχίσετε το φαράγγι της Σαμαριάς, να επισκεφθείτε την Παλαιόχωρα για φρέσκο ψάρι και να απολαύσετε τον καφέ σας στο Κολυμπάρι, ενώ για να αγοράσετε αναμνηστικά, ο Πλατανιάς και το Παλιό Λιμάνι είναι η καλύτερη επιλογή.

Ο χειμώνας στα Χανιά δεν είναι βαρύς. Αυτό βοηθάει για χειμερινές εκδρομές με το αυτοκίνητο. Να φτάσετε μέχρι τα καταφύγια του Ομαλού ή να επισκεφθείτε τις ταβέρνες του Θέρισου. Αν θέλετε να ζήσετε στιγμές από την παλιά Κρήτη, ο παραδοσιακός οικισμός Μηλιά σας περιμένει να τον επισκεφθείτε. Μπορείτε, επίσης, να επισκεφθείτε τα ορεινά χωριά του Αποκόρωνα, να δείτε πώς παράγουν οι ντόπιοι το ελαιόλαδο και να δοκιμάσετε την παραδοσιακή κουζίνα της Κρήτης.

Αν πάλι θέλετε να μείνετε στην πόλη των Χανίων, δεν έχετε παρά να κάνετε μια βόλτα στο Παλιό Λιμάνι. Συνήθως τα Σαββατοκύριακα μικρά ταβερνάκια με καταπληκτικούς μεζέδες και ζωντανή ελληνική μουσική σας περιμένουν για να σας ξεναγήσουν στην ελληνική κουλτούρα. Τα απογεύματα μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στο Ακρωτήρι, το ψηλότερο σημείο των Χανίων, να επισκεφθείτε τον τάφο του Ελευθερίου Βενιζέλου και να απολαύσετε τη θέα που προσφέρεται από αυτό το σημείο.

Το Σχολείο βρίσκεται στην οδό Σελίνου 92, στον πρώτο όροφο, στην περιοχή της Νέας Χώρας. Είναι 100 μέτρα από την όμορφη και οργανωμένη παραλία της Νέας Χώρας και τον πολυάσχολο δρόμο με τις καλύτερες ψαροταβέρνες στην πόλη. Το κέντρο της πόλης είναι περίπου 10 λεπτά με τα πόδια, ενώ υπάρχει και λεωφορείο κάθε τέταρτο.

Πολύ κοντά είναι το ανατολικό τμήμα του ενετικού Τείχους και η Τάφρος. Περπατώντας μέσω ενός ανοίγματος του Τείχους βρίσκεται κανείς στην παλιά εβραϊκή γειτονιά και από εκεί στο γραφικό ενετικό λιμάνι.

Όποια εποχή και να τα επισκεφθείτε, τα Χανιά είναι μαγεία!

Σας περιμένουμε, λοιπόν, για να μάθετε την ελληνική γλώσσα ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τις ομορφιές των Χανίων!

Εκδηλώσεις στα Χανιά

  • Σε όλη τη Κρήτη και βέβαια και στα Χανιά, μόλις μπει ο Σεπτέμβρης αρχίζουν τα μεγάλα γλέντια των Κρητικών! Στις αρχές του Σεπτέμβρη, όλοι οι ντόπιοι πηγαίνουν στα αμπέλια τους μαζί με την οικογένεια τους και αρχίζουν να μαζεύουν τα σταφύλια ή αλλιώς να τρυγούν τα αμπέλια, έτσι ώστε το βράδυ να πατήσουν τα σταφύλια και να βγάλουν το κρασί γι’ αυτή τη χρονιά. Μικροί – μεγάλοι εν δράσει!!! Όλοι μέσα στο πατητήρι για να πατήσουν τα σταφύλια και να βγει ο μούστος (φρέσκο-άγουρο κρασί). Την άλλη μέρα μαζεύουν τα υπόλοιπα από τα σταφύλια και τα βάζουν μέσα σε βαρέλια ή πιθάρια. Τα πατάνε πολύ καλά, έτσι ώστε να μην παίρνει από πουθενά αέρα και μετά τα κλείνουν από πάνω όσο πιο καλά μπορούν. Μετά από σαράντα μέρες, ανοίγουν αυτά τα βαρέλια και το γλέντι ξεκινά!!!! Αρχίζει η παράγωγη της τσικουδιάς!!! Σε κάθε χωριό υπάρχουν συνήθως 2-3 οικογένειες, που έχουν καζάνια, όπως ονομάζονται, για να βγει η τσικουδιά. Έτσι, όλο το χωριό πηγαίνει εκεί για να βγάλει τη τσικουδιά του σπιτιού του. Αυτός που έχει το καζάνι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός γιατί αν δεν προσέξει την ώρα εκείνη, η τσικουδιά μπορεί να χαλάσει ή να πάρει άσχημη γεύση ή κίτρινο χρώμα. Αυτός που πηγαίνει τα σταφύλια δεν θα πληρώσει τίποτα για να βγει η τσικουδιά του, πρέπει όμως να κρατάει μαζί του τα ξύλα που θα χρειαστεί ο παραγωγός για να βάλει φωτιά στο καζάνι και να βγει η τσικουδιά καθώς και μεζέδες για να το γλεντήσουν όση ώρα κάνει η τσικουδιά να βγει από το καζάνι. Σε αυτό το μικρό γλέντι, λοιπόν, σας προσκαλούμε να συμμετέχετε και εσείς όλο τον Οκτώβριο. Να γνωρίσετε από κοντά την κρητική παράδοση και την παραγωγή της τσικουδιάς!